Dubbel zoveel inkomen, maar niet dubbel zo gelukkig

Proportion
Categories: Blog

Hoewel ons inkomen meer dan verdubbeld is de afgelopen 50 jaar, zijn we niet gelukkiger dan 50 jaar geleden.

Als we zo rijk zijn, waarom zijn we dan niet gelukkig?

Wat gaat er mis?

Als ik een greep neem uit de vragen van ondernemende mensen die op mij afkomen, dan zijn dat vaak vragen als: Ik wil een volgende stap zetten, want hierin ben ik niet helemaal gelukkig, of, ik denk dat ik gelukkiger kan zijn als ik een nieuwe weg insla. Maar welke, en ja, ik durf niet. Of, het gaat goed, maar…. er is een itch, er broeit iets, ik kan het niet helemaal vastpakken. Of, we verdienen veel geld, maar hoe blij zijn we? Moet ik doorgaan met wat ik nu doe? Of, we verdienen weinig geld, en dat beklemt me, ik kom er niet uit.

Eigenlijk zijn alle vragen die mij bereiken terug te voeren op Overvloed. De mate waarin je overvloed ervaart in het leven. Overvloed in liefde, in geld, kracht, gezondheid, succes, groei, energie.

Uiteindelijk willen we allemaal een leven en een business in overvloed. Maar wat is overvloed precies? Ik vroeg het laatst aan deelnemers in een training. De eerste zei, ik denk aan overdaad. De tweede zei, overvloed is over- vloed, dus overvloed is té. En een derde zei, ik denk aan rupsje nooit genoeg.

Grappig, want alle drie gaven zij precies de tegenovergestelde betekenis aan het woord overvloed. Rupsje nooit genoeg heeft namelijk nooit genoeg, dus altijd tekort.  Altijd tekort aan eten. Wil altijd meer eten. Een overdaad aan eten.

Op zich niet gek dat mensen overdaad en overvloed makkelijk op één hoop gooien. Onze hele maatschappij is doordrongen van tekort. De hele dag smijten we met termen en zinnen als pas op, voorzichtig, je moet goed je best doen, je moet nog harder je best doen, ik wil meer geld verdienen… Al onze systemen zijn ingericht op tekort. Dus niet gek dat we het verschil tussen overvloed en overdaad ergens zijn kwijtgeraakt.

Wat is overvloed dan wel? Voor mij heeft overvloed 2 kenmerken. Het eerste is dat overvloed voor mij veel meer te maken heeft met een staat van ‘zijn’, dan dat het te maken heeft met ‘hebben’ of ‘doen’. En wat is dan een staat van ‘zijn’? Zijn betekent voor mij echt in contact zijn met je spirit. Met je ziel. Zielscontact. In contact met de Bron. Het universum. Dat betekent niet dat hebben en doen iets slechts is. Want als je vervolgens vanuit deze staat tot actie overgaat, dan ‘doe’ je een bezielde actie. Een geïnspireerde actie. En zo’n actie is altijd goed. Ook wat je daarmee verwerft of ‘hebt’ is altijd goed. In contact met je ziel, met de bron ben je namelijk zuiver. De acties die hieruit voortkomen zijn vanzelfsprekend integer. Moreel verantwoord. Deze acties zijn waardevol. Deze acties dragen bij en doen er toe.

Stel nou dat Piet en Jan allebei geld nodig hebben en allebei hebben ze het plan om op de markt te gaan staan om spullen te verkopen. Piet doet dat vanuit een paniekerig gevoel van tekort. Ojee, ik heb geld nodig. Ik heb het nú nodig. Wat als het niet lukt? En meer van dat soort tekort gedachten. Jan gaat op de markt staan vanuit een gevoel van, wacht eens even, ik heb hier iets heel moois en waardevols. Ik ga dit de wijde wereld in brengen. Ik ga er mensen blij mee maken. Feitelijk doen Jan en Piet allebei hetzelfde, ze gaan allebei op de markt staan. Maar ik denk dat jij liever bij Jan koopt. Dat voel je. Jan biedt zijn spullen aan vanuit een staat van overvloed. Vanuit liefde. Bij Jan komt het van binnenuit. Piet laat zich leiden door paniek. Door angst voor tekort.

Stel, ze zouden toch allebei evenveel verdiend hebben. Wie denk jij dat het gelukkigst is? Jan of Piet? Als je dingen doet vanuit overvloed word je er zielsblij van. Want je hebt je ziel en zaligheid erin gelegd. Dan voel je diepe innerlijke rijke vervulling. Echter, als je dingen doet vanuit tekort, dan zal je geluk van korte duur zijn. Een zweem van ontevredenheid komt op. Onrust. Verveling. Je moet al gauw op zoek naar meer en meer… Het is nog niet genoeg: Rupsje nooit genoeg…

En precies dit rupsje veroorzaakt dat ons inkomen de afgelopen 50 jaar meer dan verdubbeld is, maar we zijn niet gelukkiger dan 50 jaar geleden.

Het goede nieuws is: het kán anders! Jan kan het. Jij kan het. Wij kunnen het.

Wil je weten hoe? Contact me dan. Ik help je graag.

 

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *