Net terug uit Kameroen!

Proportion
Categories: Blog

kam1Ik heb ondernemers mogen trainen in het land met een prachtige paradox: het land waarin je kunt voelen hoe bezield ondernemerschap rijkelijk stroomt, terwijl de buitenkant armoede laat zien.

Mijn training Rijk Zakendoen was hier prachtig op zijn plek. De netwerk training inclusief game versterkte het geheel. Ik heb in 2 steden 4 trainingen gegeven.

Kijk op www.youtube.com en zoek onder ‘murkjes’ voor video’s Kameroen

Blog: Rijk Zakendoen in Kameroen!

 

 

Herken je dat, dat je zaken doet en de ene kans na de andere ‘pops up’? In een flow dienen kansen zich moeiteloos aan. Sommige zaken waren gehoopt, anderen komen totaal onverwacht op je pad, en zijn nog mooier dan in je mooiste dromen. Dat noem ik Rijk Zakendoen. Onder andere hierover heb ik training gegeven in Kameroen. En ik deed zelf ook Rijk Zakendoen, Rijk met een hoofdletter. Ik ging erheen met het idee om daar vier trainingen te geven in twee verschillende steden, Buea aan de kust en Bamenda in het binnenland. Maar het bleek meer dan dat, véél meer!

 

Onmiddellijk na aankomst viel ik van het ene onverwachte in het andere: Drie radiostations vroegen of ik live in de studio interviews wilden geven over ondernemen. Ik was op prime time, om 7 uur ‘sochtends, 12 uur ‘smiddags en 7 uur ‘savonds. Dat was ‘ontspannen spannend’ om te doen. Dat radio hier hét medium is, bleek wel toen mijn man en ik vervolgens over straat liepen (als enige blanken): “Hey! I heard you on the radio!”.

 

kam2Ook werd ik spontaan uitgenodigd bij de burgemeester van Buea op het stadhuis, en bij de council -zeg maar de ‘Commissaris van de Koningin’-, en bij de directeur van de University of Buea. Deze laatste man schudde nonchalant de ene kippevel bezorgende zin na de andere uit zijn mouw: “Als je een levensbestemming hebt, dan gá je, en dan gaat het vanzelf, heb je geen bestemming dan zie je alleen de risico’s en raak je verstrikt”. Dit is precies waar Rijk Zakendoen over gaat en ik kreeg letterlijk kippevel omdat ik voelde dat deze man zo simpel, zo natuurlijk bij zijn bron is. Wow, wat een prachtige contacten! En toen moesten mijn trainingen nog beginnen!

 

 

kam3In mijn eerste trainingen over Rijk Zakendoen en netwerken manifesteerde zich voor mij dezelfde paradox als die ik in de dagen ervoor had gevoeld: laat ik het noemen ‘ondernemende armoede’. Zichtbaar is de armoede (alhoewel iedereen te eten heeft en een golfplaat boven zijn hoofd), onzichtbaar is de enorme onderstroom van ondernemerschap, rijk ondernemerschap. Heel eerlijk, had ik vantevoren het beeld dat ondernemers in een ontwikkelingsland minder ontwikkeld zaken zouden doen dan wij. Maar niets bleek minder waar. Wat te denken van een bloeiend internet bedrijf met veertig vestigingen dat is opgericht in 1994! Denk even terug aan 1994 bij ons: wat deed jij toen met internet?! Ik studeerde toen aan de Erasmus, zonder internet! Hij bedient keurig verschillende segmenten: onderwijs en bedrijven voor het installeren van internet en trainen van gebruikers, particulieren kunnen terecht in zijn internetcafe’s.

 

 

kam4Vorig jaar een nieuwe MTlaag ingebouwd zodat hij zelf meer vrij is uit de dagelijkse zaken. Hoeveel ondernemers bij ons likken hier niet hun vingers bij af? Maar dan de clou: “De reden dat ik dit onderneem is niet een doel op zich, ik geloof dat het God’s wil is”. Hij stroomt mee met zijn pad! Hij onderneemt vanuit zijn bron, zijn ziel. En wellicht hebben ze hier en daar minder aangeleerde kennis en vaardigheden. Maar ik durf te stellen omdat zij zo vanuit hun ziel ondernemen, dat zij moeiteloos bij al hun potentieel kunnen.

 

 

kam5Ik heb ook nog een training gegeven met een Nigeriaan voor mensen die trainer willen worden. Tevens heb daar ‘bij toeval’ de JCI worldpresident 2010-net Obama- ontmoet. Hij waardeerde mijn verdieping van de visie op zakendoen. Zei dat dat de verantwoordelijkheid is die het Westen kan nemen. En hij zei dat de toekomst vervolgens de verantwoordelijkheid is van de mensen zelf. (En ik kan het zeggen, want ik ben zwart, lachte hij) Met een glimlach denk ik terug aan taferelen als even dweilen tijdens de training omdat er een gat in het dak zat, een beamer die halverwege de training toch nog ergens vandaan wordt getoverd, iemand die scheef staat te presenteren voor de groep omdat één hak onder één van haar schoenen ontbreekt, dat ik onder mijn eigen training wordt weggeroepen omdat de minister van Cultuur onverwachts is gekomen en mij wil ontmoeten…

Ik besef achteraf dat dit een bal is, die al is beginnen te rollen november vorig jaar toen ik in India mocht trainen, waaronder een training samen met een trainer uit Kameroen. Zo heb ik nu in Kameroen Rijk Zaken mogen doen. Een balletje kan raar rollen! Wanneer had jij dat gevoel ook? Contact me, door het te delen vermenigvuldigen we!

Kijk voor filmpjes op you tube! www.youtube.com zoek op murkjes

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *