Rijk Zakendoen III: land der tegenstellingen

Proportion
Categories: Blog

We horen, zien, proeven, ruiken en voelen het Indiaanse leven! We zijn nu halverwege een toer door Rajastan, een staat ten zuid westen van Delhi. Wat me het meest bezig houdt zijn de tegenstellingen die ‘gewoon’ naast elkaar bestaan. Natuurlijk aan de ene kant het beeld dat iedereen kent van India: straatjes waar het wemelt van mannen en kleurig geklede vrouwen, karren en tuk tuks, stieren en heilige koeien, open riolen en koeiepoep, zo vaak als mogelijk verering van godinnen als Shiva en Ganisha gesymboliseerd door de olifant. En aan de andere kant wemelt het tot midden in de woestijn van rood witte gsm masten. En naast Delhi zagen we een enorm IT district, het Indiaanse Silicon Valley, met keurige tuinen en hoge gebouwen waar menig architect zich op heeft uitgeleefd. Hier besteden ‘wij’ van het Westen de business aan uit. Ik sprak een Nederlander uit de bankenwereld die vanuit hier het internationale betalingsverkeer laat verrichten. Hij vertelde, de Indiers ontwerpen de meest innovatieve IT systemen, ze werken voor het geld en als iets niet goed is gegaan zullen ze dat niet aankaarten of toegeven, ze zullen het bedekken.

Er zijn twee dingen die me boeien. Het eerste is, stel 20 jaar geleden had iemand “tussen de open riolen en koeiestront” gezegd, we moeten IT centra gaan bouwen waar het Westen zijn business gaat doen. Wie had gedacht dat dit te realiseren is: Een enorme sprong maken naar het uiterste, het tegenovergestelde, van wat ‘is’ en heel veel stappen overslaan. Maar het kan dus wel. Geen droom te groot. En zo staan nu twee uitersten naast elkaar in India.

Het tweede wat mij boeit is wat gaat komen. In mijn ogen zou de volgende stap synergie kunnen zijn. Twee uitersten die samenkomen in iets nieuws. De enorm ontwikkelde ratio samen met de primitieve op instinct en geloof gedreven levenswijze. Volgens mij kan India dan, samen met dromen neerzetten, heel rijk zaken doen.

PS Kijk op www.youtube.com, zoek bij filmpjes van “murkiesinindia”

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *