Rijk Zakendoen in Japan geevalueerd als beste training congres

Proportion
Categories: Blog

japan1Doing Business Richly werd al voordat mijn trainingen begonnen een rijke ervaring. Ooit in een taxi gezeten waarvan de deuren automatisch openzwaaien? Ooit gebeurd dat een taxichauffeur een straatje te ver rijdt en deze meters van het bedrag aftrekt? Ooit metrostations gezien met keurige lederen kussentjes op de banken? Ooit mondkapjes gedragen om andere mensen niet te besmetten? Ooit een metrostation verlaten waarvan de poortjes in principe openstaan, alleen voor je neus dichtklappen als je geen kaartje hebt? En daaronder een onderstroom van boeddhisme, van respect en van buigen. Buigen voor elkaar en buigen voor het leven. In het begin boog ik nog onwennig alleen met mijn nek, maar ik zag al snel, buigen is met de hele rug.In Osaka gaf ik drie trainingen: Networking met een co trainer uit Miami; Corporate Social Responsibility met een co trainer uit Manilla; en mijn geheel eigen training Doing Business Richly, naar mijn boek Rijk Zakendoen. Rijk Zakendoen was populair, zo aan het einde van de congresweek. Mensen uit de hele wereld stroomden naar mijn training, ondermeer uit India, Hong Kong, Botswana, Canada, USA, Libanon en natuurlijk ook Japan en Europa.

 

japan3Vrijwel onmiddellijk voelde ik de rust, de verbondenheid en het openstellen van de deelnemers. Nadat ik uitgelegd had dat rijk zakendoen financieel economisch interessant zakendoen is en tevens persoonlijk rijke vervulling oplevert, vroeg ik ze: welk bedrijf of welke persoon ken je die in jouw ogen rijk zakendoet? Ik vroeg ze wat maakte dat ze dat dachten. Design producten, technologische innovaties, niche markten, global marketing. De stroom werd plots onderbroken door een Indier die zachtjes en stevig zei: Dit is bull shit. Hier gaat het niet om. Het gaat om iets wat niet zichtbaar is. Hij kon het niet precies duiden, maar ik begreep hem: hij doelde op de onderstroom van ziel en bestaansrecht die belangrijk is om succesvol te zijn. Ik pakte mijn boek erbij van de Japanse kunstenaar Mitsuo Aida die ik een week ervoor had ontdekt in Tokyo. Japanese artist, calligrapher and poem Mitsuo Aida. Ik liet een kalligrafie van hem zien, die vertaald was met “grote dromen, diepe wortels”. Ik zei, het realiseren van grote dromen kan rijkdom geven, zolang: ze zijn geworteld in de onderstroom. Samen, met elkaar, had iedereen gelijk. Het is en, en. Het was een mooi begin van wat nog veel mooier zou worden. Mijn dankbaarheid en ontroering was dan ook groot toen mensen op het einde de training Rijk Zakendoen evalueerden als beste training die zij op het congres hadden gevolgd. En ja, ik zat aan het einde van de congresweek. Ik boog. Met mijn rug. Voor de rijkdom.

 

japan4PS: de rijkdom bleef stromen toen ik de volgende dag naar de Dalai Lama mocht, die ‘toevallig’ Japan bezocht, derde rij vooraan.

Kijk voor filmpjes op het youtube kanaal van murkjes.

 

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *