Rijk Zakendoen in Tunesie

Proportion
Categories: Blog

Precies 15 jaar geleden liep ik dagelijks peentjeszwetend de Avenue Habib Bourguiba in Tunis door, op weg naar mijn werk op de marketingafdeling van de Banque National Agricole. Peentjeszweten vanwege de hitte en vanwege mijn onderzoek én om de mannen met een wijde boog om me heen te laten lopen. Zodra ik vorige week weer voet zette op Tunesische bodem, de jasmijn weer rook en de muntthee met pijnboompitjes dronk, voelde ik me rijk dat ik hier na al die jaren terug was en ditmaal om trainingen te geven.

tunesie en marktplaats 2009 034Ik had een intensieve 10 daagse voor de boeg, zodat ik eerst maar eens ontspande in de hamman. Ik realiseerde me hoe ontzettend mooi het was om die vrouwen in de hamman fysiek aan het werk te zien om onze lijven met alle kracht te scrubben. Noeste arbeid, kwam er bij me op. Die noeste arbeid begon

bij mij de volgende dag. Ik was oa. gevraagd om samen met trainers uit Portugal, Macau en Hong Kong aankomende trainers van over de hele wereld te trainen in hoe je een goede training opbouwt en overbrengt. We waren net begonnen met de training toen er op de deur werd geklopt en de JCI worldpresident 2010 binnen stapte. Ik had hem veelvuldig ontmoet van de zomer toen ik in Kameroen trainde, waar hij woont. Het weerzien was fijn. Het blijft een indrukwekkend aardse, spirituele, wijze Afrikaanse man die onze deelnemers inspireerde voor onze training. Dat was een mooie start! De training ging mij met heel veel plezier en gemak af. Dan liggen ik mijn humor en improvisatie voor het oprapen en is het vanaf het begin dynamisch. Ik realiseerde me hoeveel ik in 1 jaar tijd geleerd heb in internationaal trainen. Immers, een jaar geleden had ik een dergelijke training in India gegeven en kostten sommige modules me energie. Nu kreeg ik er alleen maar een hele berg energie van! En dat was maar goed ook, want het waren lange dagen

tunesie en marktplaats 2009 063

achter elkaar. ‘savonds grote feesten zoals het feest van Japan, waar dit congres volgend jaar wordt gehouden en waar we allemaal in kimono’s stonden te dansen. Of het gala waar ik mijn Afrikaanse jurk droeg uit Kameroen die ik van de zomer had gekregen van de vrouw van de worldpresident.

Ik was door de University uit Amerika, die de trainers uitnodigt, ook gevraagd om samen met een trainer uit Kameroen de Corporate Social Responsibility training te geven, net als vorig jaar in India. We belandden in gepassioneerde dialogen over ethische kwesties met onze deelnemers die vol vuur deelnamen. Dan zie je de culturele verschillen om de hoek komen. Verder gaf ik samen met een surinamer een presentatietraining en natuurlijk als hoogtepunt mijn eigen training waarmee iedereen Rijk Zaken deed. Ik gebruik veel beelddenken hierin. De reacties waren verbluffend mooi. Er was voor mij één hele grote conclusie: Rijk Zakendoen is voor iedereen, waar je woont op de wereld maakt geen verschil!

Na deze trainingsmarathon liep ik mijn neus achterna om uiteindelijk weer voor de deur te staan van de BNA Bank en zelfs nog een oudcollega te ontmoeten – toeval bestaat- en ook nog mijn huis van destijds weer terug te vinden. En het voelde … RIJK!

kijk voor videobeelden op www.youtube.com bij ‘murkjes’

 

 

Gerelateerd bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *